\

Leaver dea as sleaf! – Liever dood dan slaaf!

Leaver dea as sleaf!

Leaver dea as sleaf bij Fryske Kadoos!

Liever dood dan een slaaf zijn is een Friese uitdrukking die veel al wordt gebruikt.

Friezen zijn vroeger al in opstand gekomen tegen bezetters. Zoals we allen misschien al weten was Grutte Pier van Kimswerd een Friese vrijheidsstrijder tegen de Gouverneur van Friesland George van Saksen. Grutte Pier verzette zich hevig tegen de Gouverneur nadat zijn dorpelingen en zijn vrouw gedood waren en het dorp uitgebrand. Zo werd men bezet door de Gouverneur. Grutte Pier streed in de jaren voor Friese onafhankelijkheid.

Grutte Pier wou geen slaaf worden van de bezetters en zette zijn eigen Friese onafhankelijkheid beweging op. Veel Friezen gebruiken de spreuk van Leaver dea as sleaf om deze redenen nog. Met de huidige maatschappij verzetten velen zich tegen de regering. Onlangs hadden we regels opgelegd gekregen tegen Covid-19 (oftewel Corona), de spreuk werd om deze redenen weer toegepast. Fryske Kadoos heeft onder andere pompeblêden bordjes van dibond met daarop de spreuk die aangeeft dat je strijd voor onafhankelijkheid. Momenteel wordt de spreuk vaker gebruikt in verband met de gebeurtenissen in de tweede kamer. Ons kabinet is bij velen niet om aan te zien en stellen steeds meer regels op tegen de burger zelf. Net als de Gouverneur in de tijd van onafhankelijkheid strijder Grutte Pier uit Kimswerd.

Koop jouw dibond bordje Leaver dea as sleaf bij Fryske Kadoos en geef aan dat jij liever een vrijstaande onafhankelijke bent net als de cultuurheld van Friesland; Grutte Pier!

Leaver Dea As Sleaf

 6.95 incl. BTW


Alles dat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid.


Koop nu je Leaver dea as sleaf shirt bij Fryske Kadoos!

T-shirt Artest Impression - Leaver Dea As SleafLaat zien dat je voor onafhankelijkheid bent en draag dit shirt met de citaat van Frieslands vrijheidsstrijder Grutte Pier!

Nu te koop voor een bedrag van € 14,95

Jij bent toch ook voor een vrije mening!

De waardering van www.fryskekadoos.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 569 reviews.