\

Het gaat door! In het fries: It giet oan!

Het gaat door! In het fries: It giet oan!

It giet oan! Het zijn de bekende woorden voor de elfstedentocht van 1997 die uit gesproken werd door Henk Kroes. Destijds voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Het gaat door vrij vertaald vanuit het Fries. De elfstedentocht werd zo aangekondigd. De rayonhoofden van iedere Friese stad vonden het ijs dik genoeg om ” de tocht der tochten” te rijden. Het woord ijstransplantatie werd zelfs geïntroduceerd, waarbij blokken ijs in wakken werden versleept om zo het ijs overal dik genoeg te krijgen om heel Nederland te laten genieten. Misschien ook mensen die ver daarbuiten wonen.

Persoonlijk was ik er bij dat Henk Angenent zijn armen hoog de lucht in gooide op de Bonkefeart waar Anneke Douma uit de speakers galmde met haar gelijknamig nummer. In eerste instantie was ik het pad kwijt en meende ik de favoriet van velen over de finish zien gaan. Hulzebosch, Erik Hulzebosch. Maar mijn zicht op de finish lijn was nihil tot niets. Dit door de grote massa mensen die zich verzamelden in de ijzige koud van Friesland  om Henk Angenent te zien winnen.

Eigenlijk had ik op de nummer 2 van het klassement gehoopt, de altijd sympathieke goedlachse Erik Hulzebosch. Die na deze elfstedentocht meer roem kreeg dan de rustige man uit Alphen aan de Rijn genaamd Henk. De Boeren van beroep zijnde mannen hadden bijna al 7 uren op schaatsen gestaan. Dit waren ze wel gewend. Beide deden namelijk aan marathonschaatsen op zowel natuurijs als kunstijs. Maar toch 7 uren lang door de kou op zoek naar dat ene lijntje van zo’n 5 cm breed (schat ik).

Schaatsen in Fryslân

De weerberichten van hedendaags is ook weer dat er veel kou in het land zal komen. Ik hoop ooit dat mijn kinderen er weer 1 mogen mee maken wat betreffende de elfstedentocht. Wat zal het toch mooi zijn dat de landschappen weer vol van kou zitten. De landerijen wit van vorst en de wateren niet meer zijn zoals zomers de skûtsjes er door heen kunnen. Kou en ijs gaan onherroepelijk samen net als Friese berenburg en warmte. Of het Fryske slokje. Want ook dat is onlosmakelijk verbonden aan de Friese Elfstedentocht.

In 1997 liepen wij door de kou naar de finish van de Bonkefeart met in de binnenzak de flacon van het alom lekkere Friese Beerenburgh. Nog nooit had ik het zo koud als die dag in januari. Vroeg in de ochtend opgestaan voor mijn helden van de 11-stedentocht. En wat was het een mooie dag. Met een terechte winnaar die genoot van de roem en zijn heerlijke warme Fryske drank Berenburgh.

De route die hij toen aflegde was in totaal 199,6 kilometer lang, één dan wel niet de langste tocht der tochten. Hilversum glunderde van oor tot oor met een nieuw kijkcijfers record. Maar niet alleen die 2 gegevens doen er toe. Ook was deze elfstedentocht één waarbij de meeste recreatieve schaatsers de finishlijn hadden gepasseerd. Het ene record naar het andere ging er aan…

Maar alles begon met die ene uitspraak: Het gaat door! Fries: It giet oan!

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Product is aan je winklwagen toegevoegd:

De waardering van www.fryskekadoos.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 382 reviews.