Algemeen

Zo trots als een Fries…

friese vlag

Er zijn zangers die nemen een zin op in hun lied over Friezen dat ze zo trots zijn. Maar waar zijn de Friezen dan zo trots op? Wij van Fryske Kadoos gingen op onderzoek uit waarom die gekke Brabander Guus Meeuwis dit nu zingt in zijn nummer Brabant. Het lied gaat over zijn eigen streek Brabant waar natuurlijk wel Friezen zullen wonen maar, hoe komt hij er bij dat wij, Friezen, zo trots kunnen/mogen zijn. En waarop dan…

De letterlijke tekst uit zijn nummer gaat als volgt. Ik citeer: “was men maar op Brabant zo trots als een Fries“. Maar Guus, natuurlijk zijn wij gek op ons geboorteland Friesland. Als je kijkt naar de sfeerfoto’s die we publiceren bij artikelen dan kunnen wij ook zo trots zijn. Heb je ooit wel gezien hoe ruimtelijk groen onze Friese velden zijn, hoe mooi hemelsblauw onze Friese meren zijn. De streekproducten die onze koeien, geiten en al het ander Friese vee ons geeft. Streekproducten zoals, melk, kaas, roomboter, brouwen van Friese Berenburg of de rijkelijke gele bieren met die overheerlijke witte schuimkraag. Iets waar jullie mensen in Brabant elke dag naar verlangen, hebben wij hier in Friesland.

Zouden we daarom zo trots zijn als een Fries? Of is het hem om het landschap dat zo groen is. Wat doet een Fries nu zo ontzettend trots worden op zijn eigen land. Is het dan de taal die we hier spreken? Het Fries… Zijn het daarom de vele grappen die er gemaakt worden? Omdat wij Friezen trots zijn. We hebben veel moeten gissen, veel moeten denken…

Maar wat maakt een Fries nu zo trots op Friesland? Wij weten het niet uit te leggen. Maar we weten wel 1 ding. Je kunt het meemaken. Misschien moet je het wel meemaken. De hoofdstad Leeuwarden, of de Sneekweek, het Skûtsjesilen, de PC kaatsen te Franeker, Oerol op Skylge, het strand van Lemmer of dat van Makkum, de Elfstedentocht (op welke manier dan ook; fietsend, schaatsend, zwemmend, varend, enz…). De binnenstad van Dokkum, de stad van Bonifatius. Er is genoeg te doen in Friesland, niet om alleen heen te gaan, maar ook om te beleven.

Kortom kom eens een dagje doen in Friesland. En misschien kunnen jullie ons vertellen waarom Friesen zo trots zijn op hun Heitelân.

Geef een reactie